Kahoot för nybörjare

Här följer ett konkret tips på ett roligt och användbart verktyg i undervisningen, Kahoot. Har du inte spelat Kahoot tidigare, så kan det bäst förklaras genom att säga att det är en interaktiv frågesport. Du som pedagog har möjlighet att skapa frågor och svarsalternativ och där sedan eleverna kopplar upp sig mot spelet via sin mobil, dator eller surfplatta, och spelar tillsammans. Givetvis kan även eleverna ha egna Kahoot-konton och skapa frågesporter åt varandra.

Så hur fungerar det då? Är det svårt? Vad tycker eleverna? Här kommer en steg-för-steg beskrivning som kan vara till hjälp om du vill skapa ett Kahoot-konto och använda Kahoot i din undervisning.

Först måste du skapa ett konto. Det gör du på getkahoot.com. Då kommer du till en inloggningssida där du väljer att skapa ett gratis konto.

kahoot

När du skapat ett konto så väljer du vad det är du vill göra. Vill du göra en frågesport så klickar du på quiz.

kahoot2

Nu är ditt konto igång och du är redo att skapa din första frågetävling!

Du skriver in din första fråga vid rubriken Question 1. Du har även möjlighet att, om du vill, lägga till en bild till varje fråga. Bilden laddar du ner till din dator och lägger in i spelet genom att klicka på ”välj fil”. Därefter klickar du på bilden som du valt att ladda ner till din dator. Du kan även gå tillbaka och lägga in bilder i efterhand.

Längst ner på sidan har du fyra svarsalternativ, tänk på att du måste ändra ett svarsalternativ  så den blir ”correct” och istället för röd, blir grön. Det gör du genom att klicka på den röda rutan.

kahoot3

Därefter går du vidare genom att klicka på Add question och lägger till så många frågor du vill ha. jag tycker själv  att mellan 10-15 frågor är rätt lagom att ha i frågetävlingen. Men det är givetvis en fråga om hur mycket tid man har och vad syftet är med quizen.

När du anser att du är klar, klickar du på ”save and continue”. Då kommer det upp en ruta där du ska fylla i vilken typ av ålder/stadie den riktar sig till, språk, en beskrivning av quizen och framförallt, glöm inte att ställa in på ”public” så att vi andra har möjlighet att ta del av din quiz 🙂 För om vi alla hjälps åt att skapa en ”bank” av bra Kahoot-frågesporter, tänk så mycket tid vi sparar åt varandra! Glöm inte bort – sharing is caring!

kahoot5

När du sedan ska spela Kahoot med dina elever går du in på ditt konto och trycker Play på den quizen du vill spela.

kahoot6

Under tiden går eleverna in på adressen kahoot.it. På deras skärm kommer följande bild upp:

kahoot5

Samtidigt, på smartboarden (kanonen eller där du kopplat upp datorn till skärm) kommer följande bild upp:

kahoot7

Eleverna fyller då helt enkelt in den gamepin som står framme på duken i sina mobila enheter och sen är det bara att välja nickname och köra igång!

På ett enkelt sätt har du skapat en interaktiv frågesport som både engagerar och motiverar dina elever!

20140901_111757

Test av kunskap – under tidspress! Jag kan garantera att pulsen höjs, förväntningarna, glädjeropen och ljudnivån likaså…

2014-09-02 - 1

Mellan varje fråga kommer en topp-5 lista upp på smart-boarden och varje elev kan på sin egen digitala enhet se vilken plats han/hon ligger på i tävlingen. Tävlingsmomentet blir högst påtagligt och engagerar eleverna ytterligare.

När quizen är slut kan du som lärare ladda ner allas resultat och se exakt vilka frågor de svarade rätt respektive fel på. I slutet av quizen får också eleverna en chans att utvärdera den enligt ”tumme upp – tumme ned” principen.

BwcJLL4IUAAalNe (1)

Kan man leka fram kunskap? Klart man kan det! Min åsikt är att vi leker alldeles för lite i våra klassrum! För att främja lust till lärande måste vi se till att lusten kommer in i klassrummet! 

Egentligen handlar det bara om att vända på tanken. Vi är så vana vid hur ett läxförhör ”alltid sett ut” att vi kanske missar möjligheten vi har att förändra och utveckla vår undervisning!

Våga testa – jag lovar – varken du eller dina elever kommer bli besvikna!

Lycka till!

Ps. Du missar väl inte att bli medlem i Facebookgruppen ”Nutisfrågor med Kahoot” , här hittar du varje vecka ett färskt nyhetsquiz. När du känner dig redo är det fritt fram att även vara med  och skapa egna frågor och lägga in i nutidsquizet, så att andra pedagoger och elever runt om i Sverige kan ta del av just dina frågor. Interaktiv delakultur när den är som allra bäst!

4 reaktioner till “Kahoot för nybörjare”

    1. Klicka på din kahoot. När du får fram frågorna så har du till vänster info om din kahoot såsom titel, rlay och challenge-val. Där finns också tre prickar lodrätt över varandra. Om du klickar på dem så får du fram lite olika alternativ bl a edit. I edit-läget kan du sedan radera eller redigera frågor.

    1. I gratisversionen kan du absolut låna någon annans och använda men tyvärr inte kopiera över eller flytta till ditt eget quiz. Vill du ha samma fråga behöver du själv skapa nya fråga och skriva in den. Jag har för mig att om någon har delat en Kahoot med dig så ska möjligheten finnas att förändra den/göra den till sin egen, men är lite osäker då jag inte själv har provat det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s