Wanted!!!

Hej alla barn och Naturskolan!

Vi har ett bekymmer här i sjön. Ett gäng som kallar sig ” The creepy bunch” härjar här och sprider skräck hos alla.

De går fram och förstör för andra och tror sig äga sjön och tar sig friheter som att ta andras mat och att äta upp våra kompisar. Vi önskar att ni fångar in dem så att vi kan förhöra dem och ställa saker och ting till rätta. Skulle ni fånga in några andra av oss invånare i sjön är det bara bra för vi behöver även vittnen till galenskapen.

Hälsningar Sjörådet.

wanted

Blir du sugen på att hitta busarna?

Detta är ett sätt att introducera håvning och småkrypsletande för barn. Det lockar fram nyfikenhet, fantasi och funderingar kring moraliska dilemman.

Till det inledande brevet läses också en beskrivning av varje småkryp som är efterlyst. Eleverna får sedan själva studera efterlysningarna och diskutera om de har någon aning om vilka småkryp det kan handla om. Därefter påbörjas spanings-, ”häktnings”- och ”vittnesinsamlingsarbetet”.  Eleverna får studera småkrypen de hittar och fundera över om det stämmer med beskrivningarna.

Sedan görs ett efterarbete där följande frågor kan diskuteras: Varför gömmer sig småkrypen? Vad tycker ni om att djur tar varandras mat? Vad tycker ni om att vi människor tar djurens mat? Hur skulle det gå om alla var växtätare eller rovdjur? Tycker ni att vi människor ska gå in och hjälpa några djur genom att ta bort deras fiender? Hur går det med näringskedjor/cirklar/vävar om vi gör det?

Vid praktiskt arbete i grupp tränas flera förmågor. Genom att titta på krypen tillsammans med eleverna kan nya begrepp införas, barnen diskuterar med varandra och på så sätt tränas den kommunikativa förmågan och för att lösa uppgiften behöver de fångade djuren analyseras. I efterarbetet görs också en analys.

Inspiration till övningen är hämtad från boken Att lära in ute året runt.

Lycka till med spaningsarbetet!

lära in ute

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s