Värdegrund i förskolan

 

Reflektion ifrån Lyngåkra förskolors arbete en kall måndagsförmiddag i november då samtliga förskolepersonal arbetade fram Främjande insatser utifrån alla sju diskrimineringsgrunderna och kränkande behandling, påhejad av förskolechefen Malin, mig och lite gofika.

Framgångsfaktorer:

Att arbeta i mixade grupper och komma utanför sin trygghetszon och få sig tilldelat en diskrimineringsgrund kan vara en utmaning för vem som helst en måndag fm. Men inte för dessa pedagoger som jobbade fram gemensamma riktlinjer för sina förskolor. På riktigt kommer dessa främjande insatser nu att integreras utifrån alla de sju diskrimeringsgrunderna och kränkande behandling på samtliga fem förskolor.

Vad kan dessa insatser vara då? Om vi tittar lite mer på en diskrimineringsgrund t.ex. ” Religion eller annan trosuppfattning” så kan det vara en så enkel sak som att personalen vid inskolningen frågar vårdnadshavaren ” Vilka dagar och högtider är viktiga för ditt barn och din familj?” bara genom en sådan enkel fråga kan du få kunskap och bli en medveten pedagog som inte diskriminerar på grund av okunskap.

Ingrid Karlsson, Jämställdhetsutvecklare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s