Atlantbib.org – ett samnordiskt bokprojekt

Sedan september pågår ett utvecklingsarbete på Frösakullsskolan F-4 kring de nordiska språken. Det innebär att vi skriver och läser in faktaböcker. Vi lyssnar och översätter de andra nordiska ländernas faktaböcker.

Innan vi åkte på projektmöte i Kolding i Danmark brainstormade vi i klasserna kring vad vi kunde skriva om. Barnens förslag var bl.a. havet, stranden, djur, hösten, Halmstad och Astrid Lindgren.

Vi i åk 2 började skriva en faktabok om vår strand i Frösakull. I boken kan man läsa om olika musslor och snäckor som finns i vårt hav Kattegatt. Vi sökte gemensamt i klassen efter fakta. Bilderna till boken ”Vår strand” var en pedagogs privata. I övrigt är det gratisbilder och bilder med användarättigheter samt barnens egna teckningar som vi använder. Fotografens namn publiceras i boken. Faktaboken ska innehålla ca 22 sidor med text och bild.

atlantbib

Bild: Sharks Media

Boken läses in av en elev i klassen tillsammans med en pedagog. Därefter mejlas text och ljud till projektledaren Stefan Åge Hardonk Nielsen i Danmark.

När vi får en bok från de andra länderna översätter och läser vi in boken på vårt språk.

Först när böckerna är publicerade kan vi lyssna på hur de övriga nordiska språken låter.

Atlantbib.org är en gratis faktaportal med nordiska böcker för de yngsta klasserna i grundskolan. Böckerna är skrivna av elever och lärare från flera nordiska länder, översatta och inlästa av elever.
Atlantbib är ett samnordiskt bokprojekt, som till en början kommer att pågå fram till sommaren 2017. Detta innebär att det löpande kommer nya böcker, nya översättningar och nya inläsningar på sidan. Sidan ska inte ses som en färdig produkt. Därför kan man uppleva att det inte finns någon översättning eller ljudfil ena dagen, men finns där på nästa. Projektet stöds av North Plus språk – Nordiska ministerrådet.

Sidan ska stärka de samnordiska grannländernas språkundervisning och faktaläsning, samt presentera nationella förhållande – historia, geografi och kultur på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Böcker om Danmark skrivna av danska elever och lärare, böcker om Sverige är skrivna av svenska elever och lärare etc.

Sidan är gratis och kräver ingen inloggning eller annan registrering. Du väljer bok och vilket språk du vill jämföra med text och ljud. Målet är 50 nordiska böcker till 2017.

Följ också Atlantbib.org på Facebook.
Förfrågningar kan göras till info@atlantbib.org

Eva-Lotta Berntsson och Lisa Borgström, Frösakullsskolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s