Engagerade föräldrar på Lyngåkraskolan

Den 26 januari anordnades ett föräldramöte på Lyngåkraskolan. Under två timmar lyssnades, diskuterades och arbetades det med dagens moderna teknik som krupit allt lägre ner i åldrarna. Det var stor uppslutning bland föräldrar. Förändringen i samhället påverkar oss alla och arbetsmarknaden ser idag annorlunda ut och är mer global. Skolan förändras också och fler förändringar lär komma. Föräldrar har många frågor och funderingar om den teknik som idag förs in i skolorna. Behöver de verkligen använda iPads i skolan? Är det nödvändigt att programmera i skolans tidiga åldrar? Är det bara lek?

VIDEO: Stefan Thorvaldsson

Detta är frågor och funderingar som vi givetvis måste bemöta och diskutera tillsammans med föräldrar. Den förändrade arbetsmarknaden idag och den bild vi inte riktigt kan se när dagens skolelever kommer ut i yrkeslivet förändrar många perspektiv och ställer också helt andra krav på våra pedagoger. Tekniken i sig kommer inte att förändra något om vi inte har en pedagogik som möter detta behov och denna utveckling.

Forskare är överens om att informations- och kommunikationsteknologi har stora möjligheter att påverka och förbättra lärandet, men påpekar också att detta inte sker med automatik. Stor vikt läggs vid hur man för in tekniken i skolan och man talar också om hur viktig pedagogiken är. Digitala verktyg ökar ofta motivationen hos våra elever men tekniken i sig förbättrar inte undervisningen. Vilken utmaning för dagens pedagoger!

Vi kan idag se att användningen av dessa verktyg medför ett tydligt syfte, både för lärare och för elever. Eleverna får mycket tydliga direktiv och instruktioner och användandet av Internet får ett användningsområde som är skol- och utbildningsrelaterat. Uppgifter tenderar till att bli mer personliga och det är lättare att individanpassa vilket medför att vi tränar de förmågor som behövs kanske för just mig. I den förändrade skolan måste vi se till de styrdokument som finns och synliggöra detta innehåll för såväl elever som föräldrar. Det handlar om att ta ansvar och få en medvetenhet och detta måste vi samverka och samarbeta kring. Detta var precis vad som hände på Lyngåkraskolan denna kväll.

Varför IKT i UNDERVISNINGEN

SLIDE: Från presentationen under kvällen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s