Programmering i förskolan/f-3

Onsdagen den 13 april arrangerades en dag på Högskolan i Halmstad som fokuserade på programmering i förskolan/grundskolan. Det var ett RUC-seminarium, arrangerat av Högskolan i Halmstad i samverkan med Region Halland och Halmstad kommun. Eftermiddagens dragplåster var Linda Mannila, finsk forskare vid Åbo Akademi som också aktivt verkar för, arbetar med, forskar och analyserar i ämnet programmering. Hennes föreläsning handlade om ”Programmering i Grundskolan” och salen var fylld till bredden.

"Linda Mannila pratar om den finska modellen och resultat, samt om IKT/programmering som eget ämne eller integrerat"

I pauserna fanns det möjlighet att titta på en mindre utställning, testa MaKey MaKey, Bee Bot’s, olika appar och litteratur kring programmering. Besökarna fick även ta del av en rad lokala föreläsare som pratade om olika koncept kopplat till programmering. Ingela Sandberg, lärare från Åledsskolan visade upp sitt projekt och arbetssätt kring temat ”Robotcity”, som inte bara handlar om teknik utifrån fysiska apparater. Här fick vi se exempel på annorlunda fysisk programmering och ett arbetssätt som utgår i från att träna förmågor och lösa problem med hjälp av diskussioner, analyser och resonerande.

Peter Samuelsson från Eldsberga skola föreläste om deras arbete och arbetssätt med programmering och modern teknik. Peter pratade och visade bland annat upp DOT och DASH. Eldsberga skola arbetar också aktivt med programmering efter skoldagens slut med sin Framtidsverkstad. Veronica Gaspes från Högskolan i Halmstad föreläste och visade upp hur man kan arbeta i programvaran Scratch Jr. Ett program som bygger på färdiga moduler och kan kallas för block-programmering.

Målet med dagen var att deltagare skulle få inblick i programmering för att upptäcka hur och var lärare kan använda programmering i sin verksamhet, och för att utveckla lärandet. En resursbank kommer att byggas upp, med material för pedagoger som vill programmera med sina barn och elever.

Ny nationell strategi för att bättre ta tillvara möjligheterna med it i skolan

Skolverkets förslag till regeringen på nationell strategi för skolans digitalisering i alla skolformer (april, 2016)

”Skolverket lämnar nu förslag på nationell strategi för skolans digitalisering till regeringen. Den gäller för förskola, förskoleklass, fritidshem och den obligatoriska skolan. Strategin innehåller förslag till insatser som syftar till att alla elever och personal ska utveckla en digital kompetens som de behöver. Dessutom ska tillgången till digitala verktyg vara likvärdig och digitaliseringen ska bidra till att resultaten förbättras och verksamheten effektiviseras. Strategin anger de förutsättningar och insatser som krävs för detta”.

Till hela artikeln

 

Onsdagen den 20 april genomförs nästa seminarium i serien om programmering. Då handlar det om programmering i åk 4-9 och gästföreläsare är Carl Heath.

Information om eftermiddagen

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s