Skapande skola med återbruk i slöjden

Hur och när föddes mitt Skapande skola projekt? – Egentligen var det under Konstliv förra året 2015, när jag besökte Mira Bodiroza Lind i hennes underbara ateljé i Stafsinge Falkenberg, Halland, tillsamman med min pensionerade textillärarkollega Ella Johansson

skalis

Vår gemensamma koppling är Hallandssöm, karakteristisk landskapssöm för Halland och att Mira varit på Halländska Hemslöjden som butikschef. Jag har alltid vurmat för att sprida vårt kulturarv i broderi vidare till eleverna och också inspirerats av Hallandsstickning- Binge som även den finns i vårt län.

Under höstterminen fick vi på Fyllingeskolan en folder av kulturombundet till vårt arbetslag. Den handlade om Skapande skola projekt. Detta var mycket intressant och jag tog kontakt med Ulrika Andersson.

material

Jag kände att detta vill jag verkligen vara med och skapa något tillsammans med eleverna i mitt arbetslag 4-6. Jag tänker att det kan vara bra med lite erfarenhet hos eleverna – så åk 5 och åk 6 – känns som rätt åldrar, att arbeta med. Hos oss 2 klasser i vardera årskursen.

Mixed Media med Mira Bodiroza Lind —- lät så spännande.

”I en värld som snurrar allt snabbare och med ständigt ökande konsumtionshets så ökar behovet av att skapa själv med hjälp av sina händer. Hantverk är en långsam konstform som hjälper barn och ungdomar att bli lugna, kreativa och känna tillfredsställelse. Mira Bodiroza är en tygkonstnär med många strängar på sin lyra. I denna workshop får eleverna prova på att skapa egna konstverk med hjälp av foton, tidningsurklipp, tyger, spets och knappar. De individuella konstverken kan sedan sättas ihop och bilda en stor tavla som smyckar skolan. Mira har också erfarenhet av att göra konst tillsammans med särskoleelever. ”

arbeta

Efter samtal med rektorer och Ulrika Andersson, beviljade att det var helt okej att börja spinna vidare med möten och planering tillsammans. Tiden gick under höstterminen – och träslöjden ville också vara med. Efter ett planeringsmöte i dec 2015, kom vi fram till: Tiden -vårterminen – v3-4 i januari 2016.

många runt bord

Alla elever får vid två tillfällen delta med att skapa en utsmyckning till skolan och göra ett avtryck. Placering – tanken är att väggen utanför textilslöjden ska vara platsen för konstverket. Tillsammans är det 84 elever som alla bidragit med sin individuella bild i återbruksmaterial.
– Som Mira Säger:” En är ingenting men många tillsammans är konst ”.

syfröken

Det håller jag verkligen med om och Återbruk ligger verkligen i tiden! Allt materialet som använts skulle annars ha slängts. Det finns inget som är rätt eller fel – man kan göra precis som man vill.

tavlor 1

tavlor 2

Alla slöjdlärare i Skolområde Söder har varit på vernissage på Fyllingeskolan, träffat Mira Bodiroza Lind som berättat inspirerande om hur det hela kan utvecklas med andra ämnen som svenska, engelska osv. Detta inspirerade flera andra slöjdlärarkollegor att söka Skapande skola projekt under detta läsår 2016.

Skapande skola i Halmstad ansöker varje år om pengar från Statens Kulturråd.

översikt

En tavla med massvis av mönster och detaljer, bildar en härlig färgklick där den ska hänger i korridoren utanför slöjden. En tavla man kan titta på länge, länge och hela tiden upptäcka något nytt.

Ann-Charlotte Blomqvist, textillärare Fyllingeskolan, Halmstad våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s