En guldgruva att nyttja

img_1308

Sedan hösten 2012 finns det IKT-inspiratörer inom Kärnhusets verksamhet. IKT-inspiratörerna jobbar 20% och har resterande arbetstid kvar på sin ordinarie arbetsplats. IKT-inspiratörerna är fördelade över alla tre skolområden samt från förskola – åk 9. Under läsåret har verksamheterna möjligheten att boka upp dessa vid tillfällen då de är lediga. Bokning görs genom e-postförfrågan och överenskommelse med respektive IKT-inspiratör.

Under läsåret 2016/17 finns det 5 IKT-inspiratörer ute i verksamheten. Det är Anders Helgotsson, Lina Magnusson, Li Alyhr, Jonas Nielsen och Caroline Jannesson.Under uppstartsveckorna  har vi träffats lite och de besöker även varandras skolor under hösten för att utvidga sina vyer i olika verksamheter. Deras kompetens är bred och täcker de flesta områden såsom ASL, programmering, 3D, Unikum, pedagogisk dokumentation, film, iPads och mycket mer. Behovet av kompetensutveckling och inspiration finns överallt, i alla våra verksamheter och inspiratörernas kompetens kan användas inom alla åldrar, från förskola till de äldre åldrarna.

Vi kan inte bortse från att IKT idag är en betydelsefull del i skolan och samhället. Behovet av stöd, hjälp och inspiration kommer knappast att minska. Områden där tekniken finns med är otaliga och det är svårt att greppa om allt. Våra IKT-inspiratörer kan vara en del i er verksamhet för att stärka vissa områden.

På nationellt plan har förslag på en nationell IT-strategi lagts fram för att ytterligare belysa det som händer i vår vardag i skolan och i samhället i stort.

”Skolverket lämnade den 4 april 2016 ett förslag på nationell strategi för skolans digitalisering till regeringen. Den gäller för förskola, förskoleklass, fritidshem och den obligatoriska skolan.

Digitaliseringen ska bidra till att verksamheterna förbättras och effektiviseras. Alla barn och elever ska få en mer likvärdig möjlighet utveckla en digital kompetens. Strategin anger de förutsättningar och insatser som krävs för detta. Strategin kommer att gälla 2017-2022 om regeringen fattar beslut om den.”

Skolverkets förslag på nationell IT-strategi

I början av september träffades IKT-inspiratörerna på Hovgårdsskolan för att utbyta tankar och idéer. Vi passade på att lite spontant låta dem säga några ord om sig själva. Kom ihåg att IKT-inspiratörerna är till för dig, för ditt arbetslag eller din förskola/skola.

Under de år som flertalet IKT-inspiratörer haft tjänster på Kärnhuset har de aktivt arbetat med en fantastisk blogg där ni kan få många tips och inspireras. Ytterligare en resurs är de många IKT-inspiratörer som tidigare varit verksamma och som nu finns ute i ordinarie verksamhet.

IKT-inspiratörernas blogg

Kontakta IKT-inspiratörerna:

Lina – carolina.magnusson@halmstad.se

Jonas – jonas.nielsen@halmstad.se

Li – li.alyhr@halmstad.se

Anders – anders.helgotsson@halmstad.se

Caroline – caroline.jannesson@halmstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s