Av Fredrik Holm, bibliotekarie, stadsbiblioteket


Jag vill tipsa om en alldeles ny app som heter Bläddra. Det är Kungliga biblioteket som har skapat den för att tillgängliggöra böcker på våra nationella minoritetsspråk. Appens tillkomst är ett led i den ökade satsning på våra nationella minoriteter som tog avstamp 2019 med förstärkningar i minoritetslagen. Även i bibliotekslagen är de en prioriterad grupp som vi skall ägna särskild uppmärksamhet.

Bläddra är fortfarande under uppbyggnad men man kan i dagsläget hitta ungefär 50 e-böcker på romani chib och samiska. Tanken är att den skall fyllas på med fler titlar och att även de tre nationella minoritetsspråk som ännu inte är representerade skall finnas där. Dessa tre språk är jiddisch, meänkieli samt finska.


Fri tillgång till alla böcker

Bläddra finns där man normalt sett hittar appar och den är gratis att ladda ned och att använda. Den kräver inte heller någon slags inloggning utan man har direkt tillgång till allt material. Tekniskt så fungerar den på alla mobiler och surfplattor med Android 5.0 eller IOS 10 och uppåt. Det är som sagt än så länge ett begränsat urval men det finns böcker för både vuxna och barn. När man startar appen får man välja sitt språk och även vilken varietet man vill läsa på. Både romani chib samt samiska finns i ett antal olika ”dialekter” kallade varieteter och de skiljer sig åt i varierande grad.


Boktips

Om jag nu skall nämna en särskild bok som finns i appen så väljer jag en bilderbok som heter ”Pimpelfiske” och är skriven av Ann-Helén Laestadius och illustrerad av Jessika Berglund. Boken handlar om Malte som skall ut och pimpelfiska. I boken får vi följa med till en miljö som jag tror är mer exotisk för många barn i södra Sverige än exempelvis en strand vid medelhavet. I text och bild förmedlas den spännande upplevelsen av att åka ut med skoter, borra upp hål i isen och lägga sig på mage på en renfäll för att fiska och spana efter röding. I Bläddra kan man läsa boken på nordsamiska samt svensk romani.


Lär dig mer

Vill du lära dig mer om våra nationella minoriteter och tillhörande språk kan jag tipsa om den utmärkta sajten http://www.minoritet.se
Även ett avsnitt av vår podd ”Läs för mig!” tar upp ämnet. Du hittar det här: https://soundcloud.com/lasformig/avsnitt-23-varda-vara

Kommentera