Av Fanny Voigt, Skolbibliotekarie Vallåsskolan och Snöstorpsskolan

Har ni, liksom jag, elever som bara vill läsa om mördare och monster och helst med realistiska bilder (vad det nu innebär – foton på en blodig kniv?) och vill få in dem på lite annat. Då kan man göra bokprat utifrån olika genrer med hjälp av något som jag kallar för genrehjulet.

Vid första tillfället visar man genrehjulet och pratar lite om vad en genre är. Finns det andra saker som är genreindelade? Varför tror eleverna att man fastnar i en genre och är det bra eller dåligt? Varför kan det vara bra att testa något nytt? Jag brukar berätta att jag lätt fastnar för böcker som utspelar sig under Andra Världskriget men när jag sedan började drömma om att jag var jagad av nazister så förstod jag att jag behövde paus.

Efter introduktionen så har man förberett sin första genre, exempelvis äventyr som på bilden, så brukar jag ställa frågan till eleverna: ”Om man ska beskriva en riktigt bra äventyrsbok, vad är typiskt för den?” När vi tillsammans bestämt lite typiska drag för genren i fråga så plockar jag fram några böcker i genren som jag läst och berättar om dem. Efteråt fyller jag i rätt tårtbit i cirkeln så att vi på slutet av terminen har ett färgglatt hjul.

Jag lämnar en tårtbit tom till sista gången eftersom jag då brukar jag ställa frågan om de är någon genre som de tycker att jag glömt och så pratar vi lite om vad som är typiska för dem och tips på bra böcker.

Detta brukar vara uppskattat bland både elever och pedagoger och det gör dessutom mitt liv lite lättare eftersom jag slipper fundera på vilka böcker jag redan berättat om.

Kommentera