Av Fredrik Holm, bibliotekarie, Stadsbiblioteket i Halmstad
2019 startade vi på Biblioteken i Halmstad upp ett arbete där vi kikade lite på hur man kunde koppla barnkonventionens artiklar till olika böcker. Vi fann snart att många böcker kunde passa in på flera artiklar, särskilt exempelvis de fyra grundprinciperna (artiklarna 2, 3, 6 och 12), eftersom många barnböcker naturligt har ett barnperspektiv.
Ni kan hitta dessa böcker här: https://bibliotek.halmstad.se/web/arena/barns-r%C3%A4tt
Under vecka 47 kan ni också hålla utkik på bibliotekens sociala medier då vi kommer tipsa lite extra om böcker på nämnda tema. Men jag vill ändå ta tillfället i akt att förmedla några tips till er här och nu. Jag har valt ut några olika favoriter.
Artikel 9 lyder: Barn ska inte skiljas från sina föräldrar, utom när det är nödvändigt för barnets bästa.
Förra året gav Sara Stridsberg ut den självbiografiska bilderboken ”Dyksommar” som handlar om när hennes pappa plötsligt försvann när hon var liten och det tog ett tag innan hon fick veta att han var på sjukhus för depression. Boken tar upp det som är svårt att prata om ”Hur kan man inte vilja leva när jag finns?”. Det är en fråga som inte har ett enkelt, om ens något, svar men som man kan behöva prata om. Generellt tycker jag att man absolut inte behöver väja för de svåra frågorna när det gäller små barn. De tar till sig så mycket eller lite de klarar av för stunden. Boken beskriver också den speciella vänskap som barnet i berättelsen utvecklar med en kvinna som också är intagen på samma avdelning som hennes pappa. Åldersmässigt tycker jag att den fungerar från 3-4 årsåldern men jag tror också den skulle vara jätteintressant att arbeta med i en gymnasieklass. Man kan arbeta med bildanalys av Sara Lundbergs fantastiska illustrationer till exempel.
Artikel 26 lyder: Barn har rätt till social trygghet samt till statligt stöd, ifall föräldrar eller annan vårdnadshavare saknar tillräckliga resurser.
Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen
Under denna artikel vill jag tipsa om en absolut favoritbok. Den har några år på nacken men jag tycker den är helt fantastisk. Boken heter ”Balladen om en bruten näsa” och är skriven av norske författaren Arne Svingen. I boken får vi lära känna Bart, som lever tillsammans med sin mamma. De lever på socialbidrag och mamman saknar förmåga att vara en stödjande förälder och Bart får ta vuxenansvaret. Som så ofta är fallet så tar han sin mamma i försvar trots att han gång på gång blir besviken. Boken är dock rätt ljus i sin ton trots det ganska tunga ämnet. Vi får följa Bart i hans sökande efter sin pappa, på boxningsträningar (där han envist vägrar att utdela några slag) och när han plötsligt råkar bli anmäld att sjunga opera på skolans stora sommarfest. Jag skulle säga att boken passar från mellanstadiet ungefär.
Artikel 29 lyder i korthet: Skolan ska hjälpa barnet att utvecklas och lära barnet om mänskliga rättigheter.
Kopplat till detta vill jag tipsa om boken ”Moxie” av Jennifer Mathieu. Vivian går på en skola där lärare och skolledning misslyckas ganska rejält med att följa denna artikel. Killarna på skolan kan bete sig lite hur som helst och bland annat tafsa och verbalt trakassera tjejerna. Ledningens strategi är att skuldbelägga tjejerna och införa striktare klädkoder. Den normalt tysta Vivian startar anonymt det feministiska fanzinet Moxie och tar upp kampen för jämställdhet. En mycket bra och inspirerande bok med mycket att prata kring. Kan även kopplas till artikel 13 som handlar om barns rätt till yttrandefrihet samt artikel 19 som tar upp skydd mot bland annat sexuella övergrepp. Jag tycker boken kan funka från högstadiet och uppåt.
Fler tips kan ni såklart också få från era skolbibliotekarier eller oss på folkbiblioteken.
Ha det fint!
Hälsningar Fredrik Holm, bibliotekare