ILT Inläsningstjänst läser in läromedel från de stora läromedelsföretagen i alla ämnen. Halmstads kommun har tecknat ett abonnemang som ger alla elever rätt att ladda ned läroböcker för att lyssna på dessa. Alla elever i Halmstads kommun har en inloggning till Inläsningstjänst. Böckerna är ett komplement till den tryckta boken.

Lyssna på böcker

Enklast att lyssna på Inläsningstjänsts inlästa läromedel gör du i appen med samma namn. Appen finns för både iOS och Android. Det går även att lyssna på böckerna strömmande i din webbläsare. I webbläsarläge är det dessutom lättare med sökfunktion efter olika kategorier. Inläsningstjänst innehåller även flera tusen skönlitterära böcker som kan nyttjas av alla elever.

ILT Inläsningstjänst erbjuder webinarier om du vill lära dig mer om Inläsningstjänst och Begreppa. Anmäl dig via denna länk (länk till ILT:s webbplats).


Logga in på ILT

  • Logga in i appen eller på Inläsningstjänsts hemsida med Google-knappen.
  • Om du är lärare skriver du in din halmstad.se-adress. Om du är elev skriver du in din edu.halmstad.se-adress. Ange ditt vanliga lösenord.

Lägga till böcker

  1. För att lyssna på och läsa en bok med ILT behöver du först söka reda på en bok. Det skiljer lite hur du söker upp en bok beroende på om du söker i appen eller på webbsidan. Appen har en tämligen enkel sökfunktion, medan webbsidan har en lite mer detaljerad sökfunktion. Det går väldigt bra att söka reda på en bok via webbsidan, lägga denna i din bokhylla och därefter lyssna på den i appen. Din bokhylla är nämligen synkad med ditt konto.
Sök i appen
Sök på hemsidan

2. När du har hittat en bok klickar du på den och lägger den i din bokhylla.

3. Som lärare kan du välja att lägga en bok direkt i dina elevers bokhylla, både i enstaka elevers eller i en hel klass bokhylla. På så sätt kan du vara säker på att de har tillgång till den. Detta gör du när du är inloggad via webbsidan. Sök upp den bok du vill dela till dina elever och välj Elevs bokhylla.


Inställningar för uppläsning

När du lyssnar på böcker i appen och på webbsidan kan du ändra uppläsningshastighet (långsammare och snabbare). Du kan också sätta bokmärken (skriftliga eller inspelade) för att lätt hitta tillbaka till ett särskilt ställe i boken.


Säker inloggning

Om du loggar in med säker inloggning (endast för lärare) har du möjlighet att ge vissa elever talboksrättigheter. Detta får endast ges till elever med någon form av läshinder. Dessa elever får då tillgång till ytterligare talböcker som kräver denna form av rättighet. Kontakta oss på e-post pedagoghalmstad@halmstad.se om du vill ha en säker inloggning eller bli administratör på din skola för att kunna logga in med en säker inloggning för ditt konto.


Filmer som hjälp

  • Sök efter bok på webben, se här.
  • Lyssna på böcker på webben, se här.
  • ”Bläddra” i boken, navigera, se här.
  • I boken, ändra uppläsningshastighet, se här.