1. Oribi Speak är en högkvalitativ talsyntes som fungerar som ett tillägg för webbläsaren Google Chrome. Programmet läser upp markerad text som du till exempel har skrivit i Word Online samt markeringsbar text på webbsidor, pdf:er och epub-filer. Oribi Speak kan även ljuda bokstäver och läsa upp ord och meningar medan du skriver. På så sätt kan du ofta direkt höra om du skriver en bokstav eller ett ord felaktigt. I Oribi Speak ingår 19 olika språk och ca 60 olika röster.
  2. I Oribi Speak finns det också en ordprediktion som ger ordförslag i en ruta medan du skriver. Ordprediktionen ger även ordförslag vid felstavade ord, t.ex. om du börjar skriva ordet ”chaufför” med bokstäverna sjafö, så får du upp det korrekta målordet. Du kan välja mellan olika språk utöver svenska, bl.a. engelska och tyska.
  3. Oribi Speaks OCR-funktion gör det möjligt att få text uppläst i foton genom att du drar upp en ruta runt den text i bilden du vill ha uppläst.
  4. Oribi Speak innehåller en svensk ordbok samt översättningar till 20 olika språk. Du kan slå upp svenska ord på olika webbsidor samt söka efter betydelsen på ord du själv skriver in i ordboken. Ordboken har en felstavningskompensation.

Få tillgång till Oribi Speak

När du loggar i på en Chromebook eller i webbläsaren Google Chrome (på vilken dator som helst, dock ej iPad) med din halmstad.se-adress eller edu.halmstad.se-adress får du automatiskt tillgång till Oribi Speak som ett tillägg till webbläsaren Chrome. Det ligger som en grön ikon uppe till höger om adressfältet. Om den inte kommer fram som ikon behöver du synkronisera. Det gör du genom att klicka på din profilbild uppe i höger hörn och klickar på Synkronisera.


Webbkurs i Oribi Speak

På Pedagog Halmstads lärportal finns en webbaserad kurs om alla Oribi Speaks funktioner. Denna är fritt tillgänglig för alla. Det är bara att skapa ett konto på lärportalen.