Screencastify är ett tillägg till webbläsaren Google Chrome. Med Screencastify kan du spela in din skärm med ljud och bild och dela som en film till dina elever. I gratisversionen kan du göra upp till fem minuter långa skärminspelningar. För längre filmer behöver man betala för en licens.


Installera Screencastify i Google Chrome

  1. Logga in med ditt Googlekonto i Google Chrome om du arbetar från en vanlig dator (PC eller Mac). Alla våra halmstad.se och edu.halmstad.se är s.k. Googlekonton. Inloggning görs genom att klicka på profilknappen längst upp till höger i webbläsaren och därefter på Aktivera synkronisering.
  2. Ange din adress och vanliga lösenord. Följ stegen och instruktionerna efterhand.
  3. Om du arbetar från en Chromebook är du redan inloggad i Google Chrome, då du loggar in redan när du startar Chromebooken.
  4. Gå till sidan https://www.screencastify.com/ .

5. Klicka på knappen Add to Chrome. Du länkas nu vidare till Chrome Web Store och installationssidan för tillägget Screencastify. Klicka på Lägg till.

6. Screencastify är nu installerat. Det ligger som en ikon till höger om ditt adressfält. För att komma igång så klickar du på ikonen och på Sign in with Google. Använd din halmstad.se-adress (om du är lärare) eller edu.halmstad.se-adress (om du är elev).

7. Nu är det bara att sätta igång och spela in.


Komma igång med Screencastify

  1. När du har skapat ett konto till Screencastify genom att logga in med ditt Googlekonto är det bara att börja att spela in. Du behöver ge tillåtelse att Screencastify får tillgång till din webbkamera och mikrofon.
  2. Klicka på Record för att spela in skärmen. Du kan välja att spela in hela skärmen eller endast valt programfönster. Klicka på det som du vill spela in och därefter på Dela. Nu spelas din skärm in.
  3. När du är klar klickar du åter på Screencastifyikonen för att avbryta inspelningen.

4. Du får nu lite olika val för att kunna spara och dela din inspelning. Du kan kopiera länken direkt och klistra in denna i t.ex. Teams till dina elever. Du kan också dela den på YouTube eller ladda ner den till hårddisken som en film. Filmen sparas även på din Google Drive.

5. Om du vill korta av filmen innan du sparar den gör du detta först genom att klicka på Open in editor. I gratisversionen är det inte så mycket mer editering som tillåts.