Spellright är ett avancerat rättstavningsprogram som är utvecklat för de som har svenska som modersmål och skriver på engelska. Spellright kan rätta felstavningar som ”djörni” (journey), ”mai nejm is” (my name is) och lättförväxlade ord som witch – which.

Programmet är lämpligt att använda för alla som behöver skriva på engelska. Det stimulerar till ökat skrivande eftersom det går att skriva ord vars stavning du är osäker på. Det ökar även ordkunskapen eftersom lexikonet är integrerat i programmet.

SpellRight är installerat som ett tillägg till Word Online för alla elever och lärare. Vi har även tillgång till SpellRight i Google Dokument för de skolor som arbetar med G Suite. I Google Dokument-versionen ingår även en svensk/engelsk, engelsk/svensk ordbok.


OBS!

SpellRight fungerar EJ i Word-appen (Android) på en Chromebook (då denna inte hanterar tillägg). Man måste således arbeta i webbläsaren och i Word Online.Gör så här om du vill rätta din text med SpellRight i Word Online

  1. SpellRight rättar din text i efterhand. Ställ markören från där du vill börja rätta din text.
  2. Starta SpellRight genom att klicka på SpellRight-ikonen i verktygsmenyn. Ett nytt fönster öppnas bredvid ditt dokument.
  3. Programmet varnar för alla ord som skulle kunna vara felstavade och som inte finns i SpellRight ordlista. Du infogar en rättning genom att klicka på Ändra.

4. Ibland stannar programmet för ord som faktiskt är rättstavade (som det tror kan vara lättförväxlade). Om man vet att man alltid stavar rätt för just detta ord så klickar du på +-tecknet. SpellRight kommer nu inte att varna för detta ord längre.

5. SpellRight varnar även för ord som inte finns i ordlistan. Det kan t.ex. vara ett namn eller liknande. Du kan lägga till detta i ordlistan med +-knappen.

6. Längst ner i SpellRight-rutan kommer du åt inställningar via kugghjulsknappen.Lägga till SpellRight i Word för iPad

Rättstavningsprogrammen Stava Rex och SpellRight fungerar även i Word-appen för iPad. Däremot kan tillägg till iPad och Word inte skjutas ut som man kan till Word Online. Därför måste du lägga till dessa manuellt. Vi har skrivit ett blogginlägg om hur du grå tillväga för att göra detta.