Stava Rex är ett rättstavningsprogram som rättar både stavfel och grammatikfel. Det är främst utvecklat för personer med dyslexi och det hittar och rättar fel avsevärt bättre än vanliga rättstavningsprogram. Programmet kan rätta ord som ”tjök” (kök), ”jenvestachon” (järnvägsstation) och det reagerar även för lättförväxlade ord som ”kärnan blinkar på himlen” (stjärnan).

Stava Rex finns installerat som ett tillägg till Word Online för alla lärare och elever. Det finns även som ett Google Dokument-tillägg för de skolor som arbetar med G Suite.


OBS!

Stava Rex fungerar EJ i Word-appen (Android) på en Chromebook (då denna inte hanterar tillägg). Man måste således arbeta i webbläsaren och i Word Online.Gör så här för att rätta din text i Word Online

  1. Stava Rex rättar din text i efterhand. Ställ markören från där du vill börja rätta din text.
  2. Starta Stava Rex genom att klicka på Stava Rex-ikonen i verktygsmenyn. Ett nytt fönster öppnas bredvid ditt dokument.
  3. Programmet varnar för alla ord som skulle kunna vara felstavade och som inte finns i Stava Rex ordlista. Du infogar en rättning genom att klicka på Ändra.

 

4. Ibland stannar programmet för ord som faktiskt är rättstavade (som det tror kan vara lättförväxlade). Om man vet att man alltid stavar rätt för just detta ord så klickar du på +-tecknet. Stava Rex kommer nu inte att varna för detta ord längre.

5. Stava Rex varnar även för ord som inte finns i ordlistan. Det kan t.ex. vara ett namn eller liknande. Du kan lägga till detta i ordlistan med +-knappen.

6. Längst ner i Stava Rex-rutan kommer du åt inställningar via kugghjulsknappen.Lägga till Stava Rex i Word för iPad

Rättstavningsprogrammen Stava Rex och SpellRight fungerar även i Word-appen för iPad. Däremot kan tillägg till iPad och Word inte skjutas ut som man kan till Word Online. Därför måste du lägga till dessa manuellt. Vi har skrivit ett blogginlägg om hur du går tillväga för att göra detta.