Main Menu

Kan vi tala om rasism i förskolan?

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kan vi tala om rasism i förskolan?

27 september, 2022 @ 14:00 - 29 november, 2022 @ 16:00

Under hösten 2022 erbjuder vi dig som verksam inom förskola och skola i barn- och ungdomsförvaltningen möjlighet att lära och samtala om hur rasism tar sig uttryck och vad vi kan göra för att trygga våra lärmiljöer.

Förskolan och skolan har ett kunskaps- och demokratiuppdrag. Vi har ett tydligt ansvar att utbilda individer för att stå upp för alla människors lika värde. Vi ska också bidra till att barn och elever utvecklar de förmågor som förutsätter att själva kunna verka i en demokrati.

Under hösten erbjuder vi fyra tillfällen för att lära och samtala om:

  • Hur kan vi förstå förskolans och skolans uppdrag att motverka rasism? Vi kommer också att gå igenom lagstiftning kopplat till Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling och vad det innebär att arbeta med aktiva åtgärder.
  • Vilka problem identifierar vi och hur ska vi förstå, analysera och motverka dessa? Här får du möjlighet att lyfta egna exempel och case, vad möter vi i förskolan och skolan idag.
  • Rasism i teori och praktik – att få kunskap om och förstå olika uttryck för rasism, historiskt och nutid.
  • Hur motverkar vi rasistiska föreställningar, handlingar och strukturer i praktiken? Vad behöver du i din praktik?

Material/förberedelser

Vi utgår från boken “Att motverka rasism”, Arneback och Jämte (2017) med inslag av filmer, metoder, material samt exempel från våra förskolor och skolor. Boken finns även som digital kurs.

Har du och din förskola eller skola koll på främlingsfientlighet och intolerans? Kolla in Skolverkets självskattningsmaterial: Koll på främlingsfientlighet och intolerans.

Det är viktigt att du kan delta vid samtliga fyra tillfällen för att få behållning av kursen som pågår mellan 27 september till den 29 november.

Datum: tisdagar 27 september, 18 oktober, 15 november samt 29 november
Frågor om innehållet besvaras av: Maria Seger
Anmälan: Anmäl dig via webbplatslänken nedan.
Avanmäl dig till: Maria Seger

Plats

Resurscentrum Kärnhuset
Nässjögatan 6
Halmstad,

Arrangör

Adriana Eriksson och Maria Seger, BUF
E-post
maria.segen@halmstad.se