Bokomslag till böckerna Trubbel i Kodköping och Robot city.

Monica Helgesson och Ingela Sandberg som båda arbetar på Åledsskolan i Halmstad ger nu ut en ny bok med fokus på matematik och problemlösning. Boken Trubbel i Kodköping handlar om analog programmering och problemlösning och är anpassad för förskolan och F-klass.

2018 gavs den deras första bok Robot City ut, den var anpassad för barn i lågstadiet. En bok om grundläggande programmering i matematik. Monica och Ingela har under många år utvecklat matematikundervisningen för att väcka lust och nyfikenhet. Med hjälp av en ramberättelse, som utspelar sig i Robot City, närmar sig eleverna programmeringen på ett lekfullt och spännande sätt.

Eleverna ska befria ett antal tillfångatagna robotar som sitter inlåsta i programmeringsgrottan. För att lyckas med detta ska eleverna lösa ett antal uppdrag.

För varje uppdrag finns det ett tydligt lektionsupplägg med syfte, material, förberedelser, genomgång, praktiska övningar och slutreflektion.

Trubbel i Kodköping
I den nya boken Trubbel i Kodköping fokuserar man på barn i förskolan. Boken inleds med information kring datologiskt tänkande, begreppsbank, arbetsgång och upplägg. Sedan följer de respektive kapitlen med uppdrag och utmaningar med olika karaktärer i huvudrollerna.

Barnen får hjälpa Maskinen Morten att lösa problem genom att bland annat leta buggar hos Tvättmaskinen Ture, loopa mönster hos Dammsugaren Dora, följa villkor hos Hissen Hedda och dansa maskindans i Robotgräsklipparen Rios trädgård. Boken även passar utmärkt i F-klass och grundsärskolans lägre årskurser.

Utgivning januari 2022
Boken ges ut av Natur & Kultur i januari 2022. Författare är Monika Helgesson som arbetar som förstelärare på Åledsskolan och Ingela Sandberg som arbetar som förstelärare och specialpedagog på Åledsskolan.

År 2012 tilldelades de ett matematikstipendium som ”Sveriges bästa matematiklärare” och år 2016 fick de ta emot Nämnarens resestipendium för bästa undervisningsidé. 

Länk till böckerna: Trubbel i Kodköping och Robot City

Written by 

Kommentera