Vi har fått ett nytt rättstavnings- och grammatikverktyg som kan hjäpa eleverna att språkkontrollera sina texter. Programmet, som heter SkrivaText, kommer på sikt att ersätta både Stava Rex och SpellRight, men dessa program kommer att finnas kvar under en övergångsperiod. SkrivaText är egentligen en sammanslagning av Stava Rex och SpellRight fast med lite utökade funktioner som stöd för skrivandet. 

Men SkrivaText kan eleverna:

  • Stavnings- och grammatikkontrollera textdokument i Word och Google Dokument på svenska och engelska.
  • Få tillgång till tre olika ordböcker. En svensk ordbok med möjlighet att slå upp svenska ord på upp till 20 olika språk, en svensk/engelsk-engelsk/svensk ordbok samt en engelsk ordbok
  • Bearbeta texten genom att få ordklasser och satsdelar uppmarkerade i olika färger. 

Logga in

SkrivaText ligger som ett tillägg till webbläsaren Google Chrome under den lilla pusselbiten bredvid adressfältet. Ett tips är att nåla fast det så att det förblir synligt. 

Logga in antingen med ditt Google- eller Microsoftkonto. Det är samma inloggningsuppgifter som till våra andra system (e-postadress och lösenord).

Använda SkrivaText

När du har loggat in kommer du att få en liten gul ikon till höger om ditt textdokument. Eventuellt kan du behöva uppdatera sidan. Klicka på ikonen för att starta språkkontrollen. SkrivaText kontrollerar texten från markörens insättspunkt. 

För lite utförligare information om SkrivaText läs mer på sidan om SkrivaText under Digitala lärresurser.

Written by 

Kommentera