I Växtvärkets lokaler välkomnas skolungdomar i Halmstads kommun för att lära sig mer om hållbarhet. Det är storytellning om familjen Växtvärk och en utställning utformad som en kreativ oas för lärande, som ett science center för hållbar utveckling.

– Växtvärket är motsatsen till många utställningar, där det är se men inte röra, som gäller. Här är det meningen att barnen ska klämma, känna och prova sig fram, säger Kristofer Arvidsson, pedagog på Växtvärket.

Kristofer möter mig i ett grönt rum med en massa kuddar och en projektorduk. Där står även en familj i papp. Det är familjen Växtvärk. Här börjar han varje besök för eleverna som kommer hit. Här får dom en introduktion om miljö och hållbarhet anpassad efter ålder. Kristofer är en engagerad pedagog. Det märks att han brinner för det han arbetar med.

När man stiger in i utställningslokalen öppnas det en helt ny värld. Man förstår ganska snabbt att det går att lära sig om till synes tråkiga saker på ett väldigt roligt sätt.

Framför en sorteringsstation som är utformad som ett basketspel gäller det att slänga rätt boll i rätt tunna… på tid. Kristofer berättar att han tror på att lära sig genom att göra.

Lösa olika uppdrag

Hela den värld som eleverna får möta bygger på nyfikenhet, lek och lärande i en lyckad kombination. Eleverna får lära sig om hållbar utveckling, som sopsortering, energiförbrukning och hur vi påverkar vår värld genom det sätt vi lever. Eleverna får uppleva, undersöka och vara aktiva. I varje rum finns det stationer där barnen får jobba tillsammans för att lösa olika uppdrag.

Lär dig om sopsortering på ett roligare sätt med basketspelet.
Utställningen är uppbyggd som ett hem.
I badrummet får du lära dig om vatten osv.

Som vilket hem som helst
Tanken är att man ska känna igen sig, som i vilket vanligt hem som helst. Här finns: Matrummet, Energirummet, Vattenrummet, Livsstilsrummet, Återvinning och Naturen. Tanken är att det ska finnas mycket att upptäcka. Lite här och var dyker det upp meddelanden och information på olika sätt. Lyfter du på toalettlocket startar en film i toaletten om vad som får spolas ner och inte. I en spegel få du information om hur mycket klimatavtryck dina kläder, som du kan låna och prova, ger. Varje rum har också en dold dörr till ett nytt rum. Öppnar du kylskåpet i matrummet, öppnar du dörren till en butik, där du kan scanna varorna på hyllorna och istället för pris får du information om hur mycket koldioxid som avges och hur mycket vatten som krävs för just den varan.

För de lite yngre
För elever i förskolan finns ett koncept, som kallas Miljödetektiverna. Det är en mobil station som kommer till förskolan under några veckor. Stationen innehåller material både för barn och pedagoger.

Sammankopplad med läroplanen
Växtvärket är ett kunskapscenter som öppnade 2017. Cirka 3000 elever kommer på besök varje år. Men ännu är det nog många kanske ändå inte riktigt har förstått vad Växtvärket kan erbjuda. För pedagoger är det ett perfekt komplement när det är dags för lektioner kring hållbarhet och miljö. Undervisningen som ges är sammankopplad med läroplanen.

Ett samarbete
Bakom initiativet med Växtvärket står HEM, Halmstads Energi och Miljö, i samarbete med Halmstads kommun, Stena Recycling, Stora Enso, Laholmsbuktens VA, Kom Tek, Halmstads Naturskola och Högskolan i Halmstad. 

Vill du veta mer om Växtvärket och kanske boka ett besök för din klass? 
Kontakta Kristofer Arvidsson, pedagog på HEM.
E-post: vaxtvarket@hem.se
Telefon: 035-191 652
Webbsida: Växtvärket Halmstad

Written by 

Kommentera